MÖLKYN SÄÄNNÖT

Mitä pelissä tarvitaan

MÖLKKY: Puupalikka, jolla heitetään. Kulmat pyöristetty. Mitat: halkaisija 55 mm, pituus 225 mm. (kts. KUVA 1)

KEILAT: Puupalikoita (12 kpl), joita pyritään kaatamaan. Numeroitu 1...12. Mitat: halkaisija 55 mm, pituus 95 mm / 150 mm. (kts. KUVA 2)

PELAAJAT: Pelaajia minimissään kaksi, maksimimäärää ei ole.

MÖLKKAARI: Kehikko, jonka takaa heitetään. Ei kuitenkaan välttämätön (voidaan esim. piirtää maahan). Koko etuosaltaan n. 60 cm ja sivuiltaan 30 cm. (kts. KUVA 3)

KYNÄ JA PAPERIA: Kirjurin välineet, pelin kirjanpitoa varten.

PELIN KIRJURI: Kukin pelaaja toimii vuorollaan kirjurina. Mikäli joku pelaajista kuitenkin tippuu pelistä pois ohiheittojen ja/tai yliastumisten vuoksi, tulee hänestä kirjuri loppupelin ajaksi.

Pelin kulku

KEILOJEN SIJANTI ALUSSA: Keiloista muodostetaan KUVAN 4 mukainen kasa 3...4 metrin päähän mölkkaaresta, heittopaikasta.

HEITTOJÄRJESTYS: Ensimmäisessä pelissä heittojärjestys arvotaan (tai muuten vaan sovitaan). Seuraavissa peleissä heitetään käännetyssä paremmuusjärjestyksessä, ts. edellisen pelin huonoin aloittaa ja paras heittää viimeiseksi.

PELIN ALOITUS: Heittojärjestyksen mukaisesti ensimmäinen pelaaja suorittaa avausheiton.

KEILOJEN KAADUTTUA: Keilat nostetaan pystyyn paikkaan, johon ne ovat kaatuneet (kunkin keilan kannan kohdalle). Keilaa ei lueta kaatuneeksi, mikäli se nojaa vähääkään toiseen keilaan tai mölkkyyn.

HEITON PISTEMÄÄRÄ: Mikäli kaatuneita keiloja on vain yksi, heiton pistemäärä on sama kuin keilan numero. Mikäli keiloja kaatuu useampi kuin yksi (2...12 kpl), heiton pistemäärä on sama kuin kaatuneiden keilojen lukumäärä.

OHIHEITTO/YLIASTUMINEN: Ohiheitto ja yliastuminen ovat samanarvoisia "suorituksia". Kolmesta perättäisestä ohiheitosta ja/tai yliastumisesta pelaaja tiputetaan pois pelistä kirjurin tehtäviin.

PELIN LOPETUS: Peli loppuu, kun ensimmäinen pelaaja saavuttaa 50 pisteen rajan. Tämä pistemäärä on saavutettava täsmälleen. Mikäli pistemäärä ylittää 50, pelaajan pistemäärä tippuu aina 25:een, huolimatta siitä kuinka paljon pelaaja ylittää 50:n pisteen rajan.

Pisteytysesimerkkejä

ESIMERKKI 1: Raija kaataa 6 keilaa, mutta huomaa ikäväkseen yhden niistä nojaavan mölkkyyn (tätä nojaavaa keilaa ei siis lasketa kaatuneeksi). Näin ollen Raija saa heitostaan 5 pistettä.

ESIMERKKI 2: Hilma heittää taidokkaasti ja kaataa vain ja ainoastaan keilan numero 11. Heitosta Hilmalle siis 11 pistettä.

ESIMERKKI 3: Untamo on saanut kokoon 45 pistettä. Häneltä puuttuu siis 5 pistettä pelin voitosta (50 pistettä). Untamo voi nyt heittää keilan 5 nurin tai vaihtoehtoisesti kaataa 5 keilaa. Hän päättää yrittää kaataa 5 keilaa, mutta voi Untamoa-rukkaa. Hän innostuu hieman liikaa ja kaataakin kuusi keilaa. Näin ollen Untamon pistemäärä ylittää 50:n ja seurauksena on pistemäärän tippuminen 25:een.

ESIMERKKI 4: Heikillä on kasassa 40 pistettä, 10 pistettä siis puuttuu pelin voitosta. Heikki heittääkin vallan taidokkaasti ja kaataa keilan numero 10. Näin ollen hän päätyy täsmälleen 50 pisteeseen ja voittaa!

Kuvia

Kuva 1: Mölkky (heittopalikka)

mölkky

Kuva 2: Keilat (numeroitu 1...12)

keilat

Kuva 3: Pelin alkutilanne (keilakasan ja mölkkaaren sijoittaminen)

alkutilanne

Kuva 4: Keilojen sijoittaminen pelin alussa

kasa

 

 

yllapito@vaskonpiha.fi © As. Oy Vaskonpiha